23042
page-template-default,page,page-id-23042,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Arkiv – Platform Nord 2017

PLATFORM NORD 2017

Festival for ung nordisk samtidskunst

Platform Nord er en visningsarena for ung nordisk samtidskunst.
Festivalen presenterte i 2017 ni verk fra neste generasjons kunstnere. Kunstprosjektene er valgt ut etter en søknadsprosess der kunstnere fra hele Norden i alderen 18-30 år har blitt invitert til å søke. Utvalget går på tvers av kunstgreiner. Sjangeroverskridende og tverrestetiske prosjekter som utforsker nye fortellerformer har vært spesielt velkommen.
Festivalen ble arrangert 11.-14. oktober 2017 i Teateret i Kristiansand.
DELTAKERE 2017

Kunstprosjektene

I løpet av én intens åpningskveld 11. oktober 2017 kunne du oppleve ni nye kunstprosjekt presentert i Teaterets bakre gemakker. Mangfoldet var stort og omfattet samtidsdans, scenekunst, komposisjon for kontrabass/live-elektronikk, foto, tekstil, videoinstallasjon og ikke minst – et unikt byggverk kun for Platform Nord.

In Installation / Smell / PN2017

Backbone consideration

In Installation / Sculpture / PN2017

Moder jord gråter

In PN2017 / Video / Book / Performance

Four Moons, One Sun

In Music / PN2017

BRIMSLÓÐ

In Installation / Sculpture / PN2017

A part of the Garden

In Dance / Stage Performance / PN2017

Dans, for Satan

In Photo / Video / PN2017

In Between

In PN2017 / Stage Performance

The Hunt

In Installation / Collaboration / PN2017

Yggdrasil

PROGRAMRÅD OG VERKSTEDLEDERE

Kunstnerisk råd

Det kunstneriske rådet består av dyktige, profesjonelle kunstnere som selv arbeider sjangeroverskridende og tverrestetisk. Rådet vil ha en sentral rolle under Platform Nord. De velger ut prosjektene, gir tilbakemeldinger, holder workshop og arbeider tett sammen med deltagerne.

team_image
Kunstner

Henrik Vibskov

Mit navn er Henrik Vibskov og kommer fra landet i Danmark. Er uddannet på central martins , og professor på den danske designskole. Jeg laver musik, modebeklædning , kostumer, scenografi og udstillinger.

team_image
Kunstner

Jóna Hlíf Halldórsdóttir

My name is Jona Hlif Halldorsdottir, MFA from Glasgow 2007. My work and exhibitions have consisted of mixed medium, building on elements from photographs, video, sculpture and installations. Textual art has been the core of my Artistic expression for the past few years.

team_image
Kunstner

Morten Traavik

Morten Traavik er en norsk regissør og kunstner som arbeider over et bredt spekter av kunstneriske sjangere og internasjonale grenser. Han er opprinnelig teaterutdannet i Russland og Sverige. Ideen om verden som en scene, og identitet som rollespill, er gjerne langt fremme i hans arbeid.

BLOGG OG NYHETER

Platform Nord bloggen 2017

 • Thank you! (pics and podcasts)

  Great memories, great people. Hope to see you all again. A big hug from us and thanx for this years ...

 • 4 åpnere

  Under Platform Nord skal 9 ulike verk presenteres for publikum, og vi har vært så heldige å få h...

 • Samtale på Teateret

  Hvor langt kan man gå i kunstens tjeneste? Og hvor langt bør man gå i kunstens tjeneste? Teatersj...

 • Filmvisning på Cinemateket

  Velkommen til dokumentaren LIBERATION DAY og samtale m/ regissør Morten Traavik etter filmen. Event...

 • Dørene åpner

  Platform Nord åpner dørene onsdag 11. oktober kl 17.30 på Teateret (inngang fra Verkstedhallen). ...

 • Morten Traavik går inn i kunstnerisk råd

  Morten Traavik går inn som medlem i det kunstneriske rådet for Platform Nord 2017. Den norske regi...

PROGRAM 2017

Dagsprogram 2017

Alle arrangementer har gratis inngang, bortsett fra filmvisningen på Cinemateket (Aladdin) som koster 60,- kroner.

Onsdag 11. oktober

Kl. 18.00 Åpning av Platform Nord 2017
Verkstedhallen, Teateret

Åpning av Platform Nord med visning av alle verk. Dørene åpner kl 17.30. Gratis inngang. Det blir korte kunstnersamtaler etter hver visning.

18.00 – DANS, FOR SATAN (dans/scenekunst)
Hilde Ingeborg Sandvold (DK/NO) // Samtale: Nina Skogli (UiA)
19.00 – A PART OF THE GARDEN (installasjon/skulptur)
Christina René (DK) // Samtale: Monica Klungland (UiA)
19.30 – FOUR MOONS, ONE SUN (video/bok/performance)
Andrea Haugerud Hovik (NO) // Samtale: Irene Ikdal (VAF)

20.00 – BRIMSLÓÐ (musikk)
Bára Gísladóttir (IS) // Samtale: Jon S. Lunde
20.30 – YGGDRASIL (installasjon)
Agust Helgason (SE) // Samtale: Tormod Wallem Anundsen (UiA)
21.00 – MODER JORD GRÅTER (installasjon /skulptur)
Amanda Almqvist Jonsson (SE) // Samtale: André Tribbensee

21.30 – IN BETWEEN (foto/video)
Nayab Ikram (FI) // Samtale: Lisbet Skregelid (UiA)
22.00 – BACKBONE CONSIDERATION (installasjon/duft)
Alves Ludovico (LI/NO) // Samtale: Cecilie Nissen (Kristiansand Kunsthall)
22.30 – THE HUNT (scenekunst)
Olof Runsten (SE)// Samtale: Julian Blaue (UiA)

Torsdag 12. oktober

Kl. 18.00 Film: Liberation Day
Cinemateket, Aladdin (60,- kroner)

Filmen Liberation Day tar deg med bak kulissene til verdens mest surrealistiske konsert i den kalde krigs siste utpost. I salen venter tidenes tøffeste publikum – 1 500 nord-koreanere som aldri har blitt eksponert for vestlig, alternativ rock.

Filmskaper Morten Traavik stiller til Q&A etter filmen. Visningen er et samarbeid mellom Platform Nord og Cinemateket i Kristiansand. Les mer…

Fredag 13. oktober

Kl. 18.00 Samtale: Kunsten å krenke
Hovedscenen, Teateret (gratis inngang)

Hvor langt kan man gå i kunstens tjeneste? Teatersjef Amalie Nilssen og kunstner Morten Traavik i samtale om kunst, provokasjon og krenkelse. Ledet av forfatter, journalist og festivalsjef for Ibsen- og Hamsundagene, Torolf Kroglund.

Lørdag 14.oktober

Kl. 18.00 Folkeavstemning og avslutningsfest
Verkstedshallen, Teateret (gratis inngang)

La oss forlate det synkende skip mens det ennå er mulig å skilles som venner. I kjølvannet av workshopen Transnordania utlyser vi folkeavstemning om å løsrive Platform Nords fysiske territorium. Fremtiden er vår!

Avgi din stemme og bli med på Platform Nords åpne avslutningsfest i Verkstedhallen på Teateret.

WORKSHOP 2017

Transnordania

Kunstnerne som deltar på Platform Nord 2017 blir samtidig grunnleggere av Transnordania, en tre dagers nasjonsbyggingsprosess under veiledning av regissør og kunstner Morten Traavik.

Transnordania er en midlertidig utbryterrepublikk på Platform Nords fysiske og tidsmessige territorium. Prosjektet henter inspirasjon bland annet fra tidens stadig sterkere strømninger av nasjonalisme og lokalpatriotisme, Brexit, fragmenteringen av EU og den økende selvbevissheten til kvasistater og regioner som for eksempel Kosovo, Catalunya, Skottland, Sør-Ossetia, Åland, Sàpmi og Barentsregionen.

Basert på deltagernes egne kunstneriske praksiser og arbeidsmetoder vil staten Transnordania og alle dens attributter og samlende strukturer som fellesspråk, ideologi, styreform, valuta, pass, statsborgerskap, nasjonaldag, nasjonalsang etc. bestemmes og formgis av grunnleggerne selv gjennom de tre dagene som leder opp til den formelle opprettelsen av territoriet. Deltagerne tar med seg egen kunstneriske praksis og inn i arbeidet, og gjennom gruppearbeid formes bakgrunnshistorien, potensialet og formen på Transnordania.

FOLKEAVSTEMNING LØRDAG 14.OKTOBER

Kjære medborgere!

Som de store dinosaurene – blant dem nå også EU – så smertelig fikk erfare, kan man ikke i lengden styre en kropp så stor som et fjell med et hjernesenter så lite som en valnøtt. Brexit, Kurdistan, Catalunya, Kosovo, Donetskrepublikken – både de overnasjonale unioners og nasjonalstatenes tid tikker mot sin Great Extinction mens vi, regionene og interessefellesskapene, slikker snutene våre rene for dinosaur-egg og værer morgenluft. La oss forlate de synkende skipene mens det ennå er tid til og stemning for å skilles som venner. La det nordiske fellesskapet få sin rettmessige plass på scenen. Fremtiden er vår.

Derfor utlyser vi, Transnordanias Skyggeregjering, herved en FOLKEAVSTEMNING om å løsrive Platform Nords fysiske territorium (gamle Kristiansand teater, «Teateret», Kongens gate 2) fra norsk overhøyhet LØRDAG 14. OKTOBER kl 18.

Basert på PN-deltagernes egne kunstneriske praksiser og arbeidsmetoder vil staten Transnordania og alle dens attributter og samlende strukturer som fellesspråk, ideologi, styreform, valuta, pass, statsborgerskap, nasjonaldag, nasjonalsang etc. bestemmes og formgis av grunnleggerne selv gjennom de tre dagene som leder opp til folkeavstemningen. Deltagerne tar med seg egen kunstneriske praksis og inn i arbeidet, og gjennom gruppearbeid formes bakgrunnshistorien, potensialet og formen på Transnordania.

OM FESTIVALEN

Platform Nord

Platform Nord er en visningsarena og møteplass for ung nordisk samtidskunst. Festivalen arrangeres for andre gang i 2017. Unge kunstnere i alderen 18 til 30 år kan søke om å delta med sitt kunstprosjekt. Målet er å skape en tverrkunstnerisk møteplass i Norden for unge kunstnere og deres arbeid.

Under festivalen får kunst-publikummet i Kristiansand oppleve det fremste av ung nordisk samtidskunst. I tillegg er Platform Nord en utviklingsarena hvor neste generasjon kunstnere får muligheten til å utvikle sin identitet i brytning med andre talent fra ulike kunstuttrykk. Festivalen består også av en deltager-workshop hvor de unge nordiske deltagerne skape noe nytt og unikt i samhandling med noen av regionens mest tidsaktuelle profesjonelle kunstnere.

DELTAGERNE FÅR
Visning og publikum

Som deltager får du vist kunstprosjektet ditt i en nordisk sammenheng. Visningene er åpne for det allmenne publikum, i tillegg til at de blir sett av etablerte kunstnere, kritikere, kuratorer og institusjoner som besøker Platform Nord.

DELTAGERNE FÅR
Workshop og mesterklasser

Platform Nord skal være et sted du kan utvikle deg som kunstner. Du vil få individuell tilbakemelding på ditt prosjekt fra profesjonelle kunstnere. I fellesskap med de andre deltagerne vil det også være arbeidsgrupper, mesterklasser og workshop.

DELTAGERNE FÅR
Reise og opphold dekket

De nordiske kunstnerne som blir valgt ut til å delta, får dekket reise og opphold under Platform Nord. Det blir et nordisk møtested for unge kunstnere. Alle deltagerne vil bo på samme sted og følge hverandres arbeid under festivalen i Kristiansand.

KRISTIANSAND, NORGE

Arena

Kristiansand er Sørlandets største by med rundt 80 000 innbyggere. Platform Nord skal være i Kristiansands bykjerne Kvadraturen hvor det er kort vei mellom ulike arenaer, visninger og verksted.

Hovedarena for Platform Nord vil være hovedscenen og verkstedhallen i gamle Kristiansand teater, «Teateret», Kongens gate 2.