22299
post-template-default,single,single-post,postid-22299,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Filmvisning på Cinemateket

Filmvisning på Cinemateket

Velkommen til dokumentaren LIBERATION DAY og samtale m/ regissør Morten Traavik etter filmen.

Event på Facebook

(Regi: Morten Traavik og Ugis Olte, Latvia/Norge 2016)

Kunstner og filmregissør Morten Traavik har jobbet med flere oppsiktsvekkende kulturprosjekter i Nord-Korea gjennom åtte år, og har vært på rundt 20 reiser dit. Han greide å opparbeide seg en grunnleggende tillit hos regimet og fikk gjennomslag for prosjekter som man ikke trodde var mulig. Men på siste turen ble han truet på livet av en nær samarbeidspartner og ble i tillegg utsatt for et jordskjelv etter prøvesprengning av atombomber. I september 2017 bestemte han seg derfor for å avslutte sitt kultursamarbeid med landet på ubestemt tid.

Kunstfestivalen PLATFORM NORD og Cinemateket inviterer nå til visning av Traaviks siste filmprosjekt fra Nord-Korea, og møte med den spennende kunstneren. Morten Traavik vil etter filmen delta i samtale med Kristian Landmark, og det åpnes også for spørsmål fra publikum.

Dokumentaren LIBERATION DAY tar deg med bak kulissene til en nærmest surrealistisk konsert, som man ikke skulle tro kunne finne sted. Vi følger Morten Traavik som har fått tillatelse til å arrangere en stor konsert med det kontroversielle bandet Laibach (fra eks-Jugoslavia) i Nord-Korea, foran et publikum som aldr før har blitt eksponert for vestlig alternativ rock. Vi får oppleve samarbeidet med nordkoreanerne før konserten, og hvordan Traavik må forhandle med regimets sensurmyndigheter om hver minste lille detalj. Dokumentaren gir oss innsikt i forholdene i Nord-Korea på en helt annen måte enn vi er vant til gjennom media, og er i tillegg en forbløffende og fascinerende historie.

MORTEN TRAAVIK
Morten Traavik (f. 1971) er en norsk multikunstner, kjent for omdiskuterte iscenesettelser som “Miss Landmine” (2008-9), “Pimp My Aid Worker” (2010). Han har gjennomført for en rekke samarbeidsprosjekter med nord-koreanske kunstnere og kulturmyndigheter. Det vakte oppsikt da Morten Traavik i 2015 sto bak den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea. At valget falt på det eks-jugoslaviske kult-bandet Laibach, førte til ytterligere debatt. Bandet er kjent for sin industrirock, sine uniformer, symboler og sin lek med totalitær estetikk.

Varighet: 100 min film + 15 min pause + Q&A med regissøren (ca. 45 min)

INNGANG
Billett: 60,-
Åpen BAR før filmen og i pausen. Gratis kaffe og te.
Åpen dør fra kl 17.30