Slik var tidenes aller første Platform Nord
Forestillingene, utstillingene, workshopene, mesterklassene og festene: Slik var Platform Nord.
Nå som alle har hatt noen uker på seg til å fordøye inntrykkene etter Platform Nord, er det på høy tid å oppsummere det første symposiet og se fremover til det neste. For å få satt ord på tingene, ba vi to deltakere fra to forskjellige land svare på tre enkle spørsmål.
Dette er svarene de ga.
Spørsmål 1: Hva var høydepunktet for deg under Platform Nord?
Danseren Heli Keskikallio fra Finland:
– For meg var høydepunktet på Platform Nord de kunstneriske diskusjonene under mesterklassene. Det er svært viktig å få snakke om arbeidet sitt. Å være kunstner er ensomt det meste av tiden, spesielt for meg som i dette tilfellet har jobbet solo. Å høre andres meninger, tilnærminger og tanker var veldig verdifullt.
Hallveig Kristín Eiríksdóttir på vegne av den islandske performancegruppen CGFC:
– For oss var høydepunktet på Platform Nord sjansen til å spille stykket vårt for et internasjonalt publikum og å ha full frihet til å gjøre hva vi ville. Dessuten var det fantastisk å få bruke scenen i det gamle teateret (nedlagte Agder Teater i Kristiansand. – journ. komm.). Den burde brukes oftere.
Spørsmål 2: Hvilken betydning tror du et slikt arrangement kan ha?
Heli Keskikallio:
– Betydningen av arrangementer som dette ligger i møtene. Møter med kunstnere, møter med verker, møter med nye publikum, møter med nye steder.
Hallveig Kristín Eiríksdóttir:
– Et arrangement som dette skaper først og fremst internasjonale kontakter mellom unge kunstnere fra forskjellige steder. Å få feedback fra folk som Nils og Henrik er dessuten uvurderlig og til stor oppmuntring for unge kunstnere. (Nils Petter Mørland og Henrik Vibskov satt i Platform Nords kunsteriske råd. – journ. komm.) Platform Nord demonstrerer også at gamle rom kan bli brukt på mange forskjellige måter og være nyttige for mange forskjellige kunstformer.
Spørsmål 3: Hva skulle du gjerne ha sett mer av på Platform Nord?
Heli Keskikallio:
– Jeg skulle gjerne sett mer arbeid bli gjort i løpet av uken. Work-in-progress-tanker ved siden av de ferdige arbeidene kunstnerne har med seg.
Hallveig Kristín Eiríksdóttir:
– Jeg skulle gjerne sett flere workshops, praktisk arbeid sammen med de forskjellige kunstnerne.
Tekst: Roy Søbstad
Foto: Jacob Johannes Buchard