21753
post-template-default,single,single-post,postid-21753,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

En helg for ny kunnskap, nye muligheter og nye visjoner

Nå er det ikke lenge igjen til Platform Nord. Over hele Norden gjør unge kunstnere seg klare til symposium i Kristiansand.

 

Sidsel Bonde håper på masse respons på sitt verk Ikonotropi på Platform Nord.

Sidsel Bonde håper på masse respons på sitt verk Ikonotropi på Platform Nord.

– Å få være med på Platform Nord, betyr for meg en stor anerkjennelse av arbeidet jeg har gjort. Jeg har brukt mye tid på mitt prosjekt Ikonotropi, så det er herlig at det blir sett en kvalitet i det, sier 23 år gamle Sidsel Bonde fra Danmark. – Dessuten har det veldig stor betydning for meg at verket mitt blir vist for et publikum. Det fullender det på en helt annen måte enn hvis det bare hadde blitt liggende hjemme under sengen og samlet støv.

Sidsel Bonde er en av 15 unge nordiske kunstnere fra til sammen åtte prosjekter som er blitt plukket ut til å være med på Platform Nord. Under symposiet, som går av stabelen for første gang i Kristiansand 8.–11. oktober, skal de vise frem prosjektene sine og få veiledning av et kunsterisk råd.

Platform Nord blir arrangert på gamle Kristiansand teater midt i byens sentrum, og vil være åpent for publikum. Og alt ligger til rette for en mangfoldig helg. Det vil bli performance og kortfilm fra Island, installasjon, foto, videoverk og kartografiske nedtegnelser fra Danmark og dans fra både Finland og Norge.

Forarbeidet
Ideen til symposiet har brygget en stund, forklarer Inger Margrethe Stoveland. Hun er prosjektleder for Trafo, en nettmøteplass for unge kunstnere, og Platform Nord.

Platform Nord 2015 - plakat.

– Driften av Trafo har ligget under Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder siden 2005. For et par år tilbake begynte vi i administrasjonen å snakke om hvor vi kunne ta den kompetansen og metodikken som hadde blitt samlet opp siden den gang. Det nordiske kom raskt opp – i sær med tanke på at Danmarks Radio et år eller to før dette hadde vært på besøk og tatt mål av Trafo for å starte en tilsvarende side i Danmark. Vi satte dermed av tid til å gjøre et arbeid på dette. Gjennombruddet kom da vi fikk støtte fra Nordisk kulturfond, og da Norsk kulturråd fulgte opp.

– Kort tid etter ble Danmarks Radio med som vår første nordiske partner. Deretter tok vi kontakt med Nordens Hus i Reykjavik, og de syntes også prosjektet var svært spennende. Vi er glade for å si at det har gått slag i slag siden.

unge kunstnerne skulle møtes personlig for å kunne utveksle ideer og se andres kunst

– Det som er gøy i dag er at mye av det opprinnelige tankegodset vi hadde da vi satte oss ned aller første gang med idéskisser, består og skal testes ut gjennom piloten nå i oktober. Vi visste vi ville at de unge kunstnerne skulle møtes personlig for å kunne utveksle ideer og se andres kunst; vi visste at vi ville skape en møteplass for unge og etablerte kunstnere, og ikke minst at det skulle være tverrkunstnerisk på tvers av de nordiske landegrensene.

Ulike forventninger
Et kunstnerisk råd bestående av profilerte nordiske kunstnere – teatersjef Nils Petter Mørland fra Norge, kunstner og designer Henrik Vibskov fra Danmark og kunstneren Jóna Hlíf Halldórsdóttir fra Island – skal lose de 15 deltakerne gjennom mesterklasser og samtaler om sjangeroverskridende kunst.

jona2

Kunstner Jóna Hlíf Halldórsdóttir sitter i det kunsteriske rådet.

– Jeg tror Platform Nord kan få vist frem unge nordiske kunstnere for et større publikum og gi dem muligheten til å presentere kunsten sin i en ny kontekst, sier Jóna Hlíf Halldórsdóttir. – Med tiden kan Platform Nord bli en innholdsrik arena som får frem likheter så vel som forskjeller på kunsten i de nordiske landene. Dette kan både gi kunstnerne innblikk i forskjellige kunstformer og kontakter i de andre landene. Det vil også gi publikum muligheten til å se lovende, unge kunstnere med stort potensiale på et tidlig stadium i karrierene deres.

Kunstneren, prosjektlederen og rådgiveren stiller med litt forskjellige forventninger til symposiet.

– Jeg håper å få massevis av respons som jeg kan bruke i mitt kunstneriske arbeide fremover, og å samle erfaringer og tips til det å stille ut kunsten min, sier Sidsel Bonde. – De andre deltagerne har helt sikkert også en masse spennende å by på, og det gleder jeg meg til å delta i og oppleve.

– Først og fremst håper jeg å få et nært innblikk i noen gode kunstproduksjoner! sier Inger Margrethe Stoveland. – Men også å bli bedre kjent med hvordan disse kunstnerne arbeider, og høre hvordan de kan tenke seg å utforske sine nye nordiske relasjoner videre. Og så er vi jo veldig spente på hvilket grunnlag piloten legger for fremtidige gjennomføringer av Platform Nord.

– Jeg håper å få se unge nordiske kunstnere blomstre‚ sier Jóna Hlíf Halldórsdóttir. – Jeg håper også at det å jobbe med unge kunstnere og de andre i det kunstneriske rådet vil gi meg ny kunnskap, nye muligheter og nye visjoner.

Platform Nord – Symposium for ung nordisk samtidskunst går av stabelen på Kristiansand teater 8.–11. oktober. Arrangementet er åpent for publikum. Følg med på Platformnord.com og Facebook for oppdateringer og informasjon.

Tekst: Roy Søbstad